.

Jeffrey Schipper

Jeffrey Schipper

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Wat is het Internet of Things?

Mensen over de hele wereld maken gebruik van het internet. Om met elkaar te praten via social media, informatie te zoeken en zo zijn er nog wel honderden andere redenen.  Maar naast mensen worden ook objecten met elkaar verbonden door het internet. Dit noemen we het Internet of Things. Een begrip wat steeds vaker naar voren komt. Wat is het en wat kunnen we ermee?

Jefdesign-connected-world (1)

Wat is het Internet of Things?

Internet of Things, of IoT, is een term die gebruikt wordt voor objecten die op het internet zijn aangesloten om gegevens te verzamelen en uit te wisselen. Het gaat dan over apparaten die continue met de hele wereld verbonden zijn. Zoals huishoudelijke apparaten (Oven, koffiezetapparaat, thermostaat, koelkast, vriezer etc), ziekenhuizen of stadsverlichting. Tegenwoordig zie je in steeds meer steden stadsverlichting die op basis van de hoeveelheid voetgangers die langskomen, zelf de helderheid van het licht bijstellen.

Het Internet of Things is dus een netwerk van slimme en communicerende objecten. Alledaagse fysieke objecten die verbonden zijn met het internet en informatie uitwisselen met andere apparaten.

Een voorbeeld:

Je wordt ’s ochtends om 6 uur wakker door je wekker, omdat er weer een dag gewerkt moet worden. Je gordijnen gaan rustig open en zachtjes start je favoriete muziekje. Je loopt naar beneden en de koffie is al klaar. De koelkast doe je open om het laatste beetje yoghurt uit het pak te halen. Even later gooi je het pak netjes weg en ontvang je een berichtje op je smartphone: je koelkast laat je even weten dat er een vers pak yoghurt is besteld en ’s avonds wordt bezorgd, zodat je de volgende dag weer kunt ontbijten.

Wat kunnen we met het Internet of Things?

Apparaten die verbonden zijn op het internet generen data, en delen data uit met andere verbonden apparaten. Deze apparaten worden ook wel ‘slimme apparaten’ genoemd. In het voorbeeld hierboven zag je al dat het in het dagelijks leven handig kan zijn.

Onze omgeving wordt slimmer en meetbaarder. Veel producten die verbonden zijn met het internet worden ‘smart’ genoemd.

De laatste tijd zie je vooral smart producten voor thuis. Zoals: verlichting, schakelaars, deurbellen, deursloten, beveiligingscamera’s, rookmelders, alarmsystemen, babyfoons, thermostaten, stekkers, airco’s en zo kan ik nog wel even doorgaan. Door deze apparaten aan te sluiten op het internet, kan het leven een stuk makkelijker worden.

Maar ook op grote schaal wordt er gebruik gemaakt van het Internet of Things. Op grote schaal wordt het IoT ingezet om processen te verbeteren en om oplossingen te bieden rondom energie en milieu, criminaliteit, zorg en onderwijs. Hierbij wordt gebruik gemaakt van big data, wat verzameld wordt door het Internet of Things.

Wat zijn voorbeelden van ‘internet der dingen’?

  • Via het internet kijk je naar de nieuwste series of films op een Smart tv
  • Een horloge met GPS geeft inzicht in je sportprestaties
  • Boeren gebruiken sensors om hun oogst via internet te monitoren
  • Autoproducenten werken steeds meer aan zelfrijdende auto’s
  • Vanaf je werk alvast het koffiezetapparaat aanzetten? Of alvast je oven voorverwarmen
  • Een thermostaat die met het internet verbonden is maakt het mogelijk vanuit buitenshuis je temperatuur thuis te regelen
  • Piepkleine chips in een spijkerbroek, waardoor kledingproducenten de retailroute kunnen volgen
  • Je portemonnee die begint met zoemen wanneer je te ver uit de buurt loopt
Jefdesign-big-data

Wat zijn de risico’s van Internet of Things?

Slimme apparaten hebben dus de mogelijkheid om veel informatie te verzamelen over jou als persoon. Wat doet dit dan met onze privacy? Door veel mensen wordt dit als een groot nadeel gezien. Je moet je er bewust van zijn waar deze gegevens terecht kunnen komen. Het is goed om bij de fabrikant te controleren wat hij met jouw opgeslagen gegevens doet. Kunnen deze worden doorverkocht aan derde partijen bijvoorbeeld? Dit verschilt natuurlijk ook per apparaat, maar er zitten dus wel risico’s aan.

Hoe zit het dan met de beveiliging? Veel apparaten hebben nog onvoldoende een veilige verbinding. In 2018 werd het kabinet al geadviseerd om regels op te stellen voor apparaten en om onveilige apparaten te verbieden. Voor de consument is het haast niet te zien of een apparaat veilig is of niet. Het is dus ook zeker niet slim om via AliExpress een goedkope variant te kopen van een apparaat. Dit kan veel risico’s met zich meebrengen. 

Smart cities (Slimme stad)

Een slimme stad is een stad waarbij informatietechnologie en het internet der dingen gebruikt wordt om zo de stad te besturen en te beheren. Hierbij gaat het vooral om voorzieningen zoals ziekenhuizen, bibliotheken, transportsysteem en de nutsvoorzieningen. Het doel hierbij is om de levenskwaliteit te verhogen door de stad efficiënter te maken. Een hele stad die is aangesloten op het internet en onderling continue informatie met elkaar uitwisselt.

Het bekendste voorbeeld is Singapore, daar willen ze de eerste smart city van de wereld worden.

Smart homes

Het huis van de toekomst. Ook wel smart home genoemd. Het moet de bewoner comfort, veiligheid, energiezuinigheid en gemak aan bieden. Alle apparaten in het huis die verbonden zijn met het internet en het leven van de bewoner een stukje makkelijker maakt.

Hieronder wordt aan de hand van een filmpje nog eens uitgelegd wat het Internet of Things inhoud. Ook zie je hierin ‘Het huis van de toekomst’.

Wij hebben 10 extra tips opgesteld voor het verbeteren van jouw website. Download hier onze 10 Gratis WordPress Tips.

Blog delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook

Je nieuwe website kan al binnen twee weken online staan!

Win een gratis website

WINACTIE

Wij gaan 1 gratis website weggeven!

Ben jij een beginnende ondernemer?
Wil jij een onderneming gaan starten?
Werk je voor een goed doel of instelling en hebben jullie nog geen website?
Of is jouw huidige website niet meer van deze tijd?

Dan is nu je kans om een GRATIS website te winnen! Het enige wat je hoeft te doen is je naam en e-mailadres in te vullen.

Hey, waar ga je heen?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Wij versturen regelmatig waardevolle content om jouw website naar een hoger niveau te tillen!

Website pakket Jefdesign

Win een gratis website!

Wij gaan 1 gratis website weggeven! Het enige wat je hoeft te doen is je naam en e-mailadres in te vullen.