.

Jeffrey Schipper

Jeffrey Schipper

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Waarom datavisualisatie onmisbaar is

We kunnen online steeds meer gegevens verzamelen. Op steeds meer websites wordt er gratis content aangeboden, hiervoor moet je vaak wel je gegevens achterlaten. Daarnaast worden er op veel websites statistieken bij gehouden. Van het aantal keren dat iemand op een pagina klikt tot specifieke interesses en voorkeuren. Alle gegevens die verzameld worden noemen we data. En de hoeveelheid data blijft maar groeien. Hoe langer jouw website online staat, hoe meer data erbij komt. Deze data kan heel waardevol zijn voor je bedrijf, mits je er juist mee omgaat. Met datavisualisatie kun je ervoor zorgen dat er een overzichtelijke weergave komt van al deze data. In deze blog leggen we uit wat datavisualisatie is en wat je als bedrijf ermee zou kunnen of moeten doen.

Datavisualisatie - jefdesign

Wat is datavisualisatie?

Datavisualisatie wordt ook wel kennisvisualisatie of wetenschappelijke visualisatie genoemd. Het is een vakgebied wat zich bezighoudt met het visueel weergeven van gegevens. Een website verzamelt gigantisch veel data, informatie over het gedrag van bezoekers, gegevens van bezoekers en nog veel meer. Door deze data inzichtelijk te maken kun jij jouw website naar een hoger niveau tillen. Daarnaast kun je een grafische weergave krijgen van je bezoekers. Waar komen de meeste van je bezoekers vandaan? Wat is de gemiddelde leeftijd van je bezoekers? Toen jij begon met je onderneming heb je vast nagedacht over je doelgroep, maar klopt deze ook als je kijkt naar alle data? Met Google Analytics kan je ook al veel informatie vinden over de data. Echter is het doel van datavisualisatie om gegevens inzichtelijk te maken met behulp van afbeeldingen en grafieken. Alle gegevens of cijfers wil je bijvoorbeeld verwerken in een tabel of een staafdiagram. Hierdoor krijg je in één oog blik een goed beeld van de data. Daarnaast is het ook wetenschappelijk bewezen dat we beelden sneller opnemen dan tekst.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Wanneer je een document met een grote hoeveelheid tekst of cijfers voor je krijgt wordt je daar niet zo snel beter van. Het is lastig om hieruit snel conclusies te trekken. Door data visueel te maken worden er snel patronen zichtbaar. In één blik kan je al een redelijk beeld krijgen van je data. Een voorbeeld, je wilt weten waar de meeste bezoekers vandaan komen, heb je dit in een excel bestandje met de naam en plaats is het lastig om dit meteen te zien. Maar door een landkaart te maken met voor elke bezoeker een stipje, zie je al snel waar de meeste bezoekers vandaan komen.

Een aantal voordelen van datavisualisatie:

  • Snel inzicht krijgen Hierboven hebben we al verteld dat je met datavisualisatie inzicht krijgt in alle data. Maar een andere voordeel is dat het erg snel is, je hoeft niet eerst rijen met gegevens langs om tot een conclusie te komen.
  • Het is begrijpelijk voor iedereen. Lastige rekensommen of ingewikkelde cijfers is niet meer van toepassing. Het voordeel hieraan is dat het voor iedereen begrijpelijk wordt. Elke werknemer kan nu inzicht krijgen in de data, hierdoor wordt het ook toegankelijker.
  • Nieuwe trends ontdekken Door je data visueel te maken kun je al snel patronen ontdekken. Al helemaal wanneer je seizoenen erbij betrekt. Wordt er in de lente door een bepaalde doelgroep meer of minder gekocht? Door dit inzichtelijk te maken kun je hier vervolgens op gaan inspelen. Is er in de winter een dip? Met datavisualisatie kun je heel specifiek gaan zoeken waardoor je uiteindelijk de oorzaak ontdekt.
  • De hoeveelheid data blijft groeien. Door de enorme groei aan data is ons menselijk brein niet meer in staat om grote hoeveelheden data tegelijkertijd te verwerken. Het gevolg hiervan is dat managers of eigenaren keuzes moeten gaan maken. En dit is niet wat je wilt. Door middel van datavisualisatie wordt het een stuk makkelijker om grote hoeveelheden data te analyseren. Hierdoor is de enorme groei aan data geen probleem meer.

Hoe kan je gebruik maken van datavisualisatie?

Er zijn verschillende programma’s die jou kunnen helpen met het analyseren van alla data. Een goed programma vinden wij Tableau. Tableau is een data visualisatie tool die gebruikt wordt voor data science en business intelligence doeleinden. Tableau heeft veel mogelijkheden om je data te visualiseren. Je hebt geen kennis nodig en hoeft geen expert te zijn om hierin je data te visualiseren. Het is dus een ideaal programma voor iedereen die inzicht wilt krijgen in alle data. Het programma is als desktop, server, online of prep verkrijgbaar. Met Tableau kun je ook realtime gegevens bekijken. Gegevens kun je gemakkelijk vanuit verschillende databronnen automatisch importeren. Dit bespaart jou ook veel tijd. Wil je graag alle data uit je website halen, dan is Tableau hier ook geschikt voor. Het programma kan namelijk gelinkt worden aan SQL. Verder kun je zelf een keuze maken hoe je alle data wilt visualiseren. Wil je bijvoorbeeld een cirkeldiagram, staafdiagram of landkaart? Er zijn veel mogelijkheden beschikbaar.

Tips voor het visualiseren van je data

1. Maak gebruik van kleur. Ook bepaalde grafieken kunnen nog onoverzichtelijk overkomen. Door verschillende kleuren toe te passen kun je een duidelijk overzicht creëren. 

2. Neem de juiste data over. Er zijn een aantal programma’s die standaard integratie hebben met bijvoorbeeld Facebook of andere partijen. Echter heb je soms gegevens die je handmatig moet invoeren. Wees hier kritisch op, je wilt geen verkeerd beeld gaan creëren door onjuiste gegevens. De informatie die je presenteert moet dus integer zijn.

3. Zorg voor een goed programma, het gebruikmaken van een goed programma bespaart veel tijd. Er zitten vaak goede functies in die automatisch grafieken kunnen aanmaken.

4. Je presenteer de informatie in de juiste vorm. Zorg voor een duidelijke structuur in de presentie en zorg dat het begrijpelijk is voor de ontvanger of voor jezelf.

Samenvatting

Door de enorme groei aan data raden wij elk bedrijf aan om je data te visualiseren. Op een gegeven moment raak je het overzicht kwijt, en hierdoor kun je veel klanten of geld gaan mislopen. Dit omdat je kunt gaan inspelen op de resultaten. Er worden patronen gelegd, het wordt duidelijker wie je klanten zijn en waar je zwaktes liggen. Onze tip, ga zeker eens kijken naar het programma Tableau!

In onderstaande video kun je een indruk krijgen over wat Tableau is en hoe het werkt. Let op, de video is Engelstalig. 


Wij hebben 10 extra tips opgesteld voor het verbeteren van jouw website. Download hier onze 10 Gratis WordPress Tips.

Blog delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook

Je nieuwe website kan al binnen twee weken online staan!

Win een gratis website

WINACTIE

Wij gaan 1 gratis website weggeven!

Ben jij een beginnende ondernemer?
Wil jij een onderneming gaan starten?
Werk je voor een goed doel of instelling en hebben jullie nog geen website?
Of is jouw huidige website niet meer van deze tijd?

Dan is nu je kans om een GRATIS website te winnen! Het enige wat je hoeft te doen is je naam en e-mailadres in te vullen.

Hey, waar ga je heen?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Wij versturen regelmatig waardevolle content om jouw website naar een hoger niveau te tillen!

Website pakket Jefdesign

Win een gratis website!

Wij gaan 1 gratis website weggeven! Het enige wat je hoeft te doen is je naam en e-mailadres in te vullen.